logo

ervaringen-van-eigenaars

Pups

U bevind zich hier >>Home >>Orthomanuele diergeneeskunde  >>Voor welke honden >>Pups

Hoezo puppyconsult
Iedere eigenaar let toch goed op zijn nieuwe pup?
Bovendien ben je pas nog bij de dierenarts geweest voor de eerste vaccinaties.

En als hij ziek wordt, bellen we toch meteen de dierenkliniek!?
Helemaal waar, maar er zijn toch een paar goede redenen om jonge honden, zeg vanaf drie maanden, ook orthomanueel te laten testen:

Jonge honden en niet alleen die van grote rassen, groeien in vergelijking met andere zoogdieren ongelooflijk hard.

Dit brengt risico’s met zich mee:

  • Spieren, pezen en gewrichtsbanden zijn nog niet op sterkte. Dit maakt gewrichten, denk aan heup, knie en elleboog, extra kwetsbaar. En het zijn juist deze gewrichten die vaak al erfelijk belast kunnen zijn. Ook de spieren en banden langs het bekken en de wervelkolom zijn nog onontwikkeld en dus niet sterk. Zo kunnen er juist bij jonge honden in het spel scheefstanden ontstaan.
  • In de lange botten kan door problemen in aanmaak van snel groeiend botweefsel, groeipijn ontstaan.
  • Jonge temperamentvolle honden zijn niet voorzichtig en kennen geen remming om er eens flink tegenaan te gaan. Spelen, springen en rennen tot je erbij neervalt. De enige die ze kan en moet temperen, is de eigen baas. Soms is er al een probleem in spieren, gewrichten of botten zonder dat de pup het laat merken en zonder dat het baasje – u dus – het weet en extra maatregelen neemt. Als de pup of jonge hond het wel laat merken, is er vaak al schade.

Juist in de sporthondenwereld met supergemotiveerde eigenaren bestaan schrijnende voorbeelden van hoe het in het begin al helemaal fout ging. Daarom is het zo verstandig om ook pups te laten onderzoeken.

Info in vroeg stadium
Sommige afwijkingen kunnen meteen behandeld worden. Denk aan scheefstanden van wervels of van het bekken. Ook zien we (sub)luxaties van een elleboog of schouder bij pups. De beste motivatie om voorzichtig te zijn met pups, is concrete informatie over afwijkingen in een vroeg stadium. Alleen dàn geven baasjes hun dieren de rust die nodig is, zodat beginnende blessures de kans krijgen om te genezen. Een goed voedings- en trainingsadvies tenslotte, vergroot de kans op een gezonde volwassen hond, die, in de dubbele betekenis van het woord, lang meegaat!

Afspraak

Alleen van toepassing in noodgevallen en bij waarneming voor orthomanueel dierenarts Mevrouw drs. Jacha Heukels

Locatie:
Valkenhof 18
3853 BR in Ermelo
T. 0341-551741

Nieuws

artikel-onze-hond-hernia-teckel