logo

ervaringen-van-eigenaars

Hernia bij onze hond Billy

Hernia-bij-Fox-hond-BillyDe hardnekkige hernia van Billy, onze Boerenfox.  Juni 2015

Bij onze Boerenfox Billy was al in 2010 een hernia geconstateerd. We hebben dit altijd onder controle kunnen houden met fysiotherapie. Maar ongeveer 6 weken terug kreeg hij een terugval. Toen zijn we eerst twee maal naar onze eigen dierenarts geweest en heeft Billy een extra behandeling bij de fysiotherapie gehad. Dit mocht niet baten, hij raakte verlamd aan zijn achterpoten….

Onze  fysiotherapeut raadde ons aan om naar Orthomanueel Dierenarts Vecht in Wageningen te gaan.  Bij de eerste behandeling in mei moest er inderdaad gemanipuleerd worden, een paar wervels stonden niet goed. Vervolgens moest Billy volledig benchrust houden om te kunnen herstellen. Toch kon hij na een aantal dagen nog steeds niet uit zichzelf opstaan en lopen. Daarom zijn we een paar dagen later teruggeweest. Na de tweede behandeling  zagen we eerst vooruitgang.  Billy begon weer te lopen. Maar na 5 dagen kwam de verlamming terug en had Billy er zelfs een ander probleem bij gekregen: het Schiff- Sherrington syndroom, met aanvallen van stijfheid in nek en voorpoten ….

De vooruitzichten voor Billy werden er hierdoor niet beter op. Dus was een derde afspraak nodig. Dokter Vecht manipuleerde een paar wervels midden op zijn rug. Vaak is een hernia tussen deze wervels  oorzaak van het Schiff Sherrington syndroom. Daarna ging het beter, Billy kon weer zelf opstaan een lopen geen last meer van de aanvallen. 

Ondanks de benchrust en al onze zorgen ging het toch weer mis. De kans op herstel leek nu toch minimaal geworden, we begonnen na te denken of we hier wel mee door moesten gaan, en begonnen informatie in te winnen voor een operatie. Immers hoe vaker er gemanipuleerd moet worden, hoe minder kans op herstel.

Gelukkig veranderde alles na de volgende behandeling. Ook toen moesten weer – dezelfde – wervels worden gemanipuleerd. Ook de heer Vecht wou niet opgeven.  Vanaf toen ging alles, langzaam maar zeker, beter. Je kon aan Billy zien dat hij steeds sterker werd. Als hij het twee weken kon volhouden zonder terugval zou hij toch kunnen herstellen. En ja!! Dat is het geval!!

Hernia-bij-onze-hond-BillySinds onze laatste controle op 22 juni kan onze Billy weer goed lopen, voelt zich goed en is steeds meer zichzelf. Helemaal blij zijn we toen bij de controle bleek dat zijn rug nu wel goed is blijven staan. Zo zijn we begonnen met revalideren. Omdat we geen gras in de buurt hebben en Billy nog niet zo ver mag lopen,vervoeren we hem het eerste stuk in een wandelwagen, apart voor hem aangeschaft. Zo kan hij lekker mee met onze andere hond en verder bouwen aan zijn conditie.

Heel veel dank aan de heer Vecht!

Kristy Wissing

Afspraak

Alleen van toepassing in noodgevallen en bij waarneming voor orthomanueel dierenarts Mevrouw drs. Jacha Heukels

Locatie:
Valkenhof 18
3853 BR in Ermelo
T. 0341-551741

Nieuws

artikel-onze-hond-hernia-teckel