logo

ervaringen-van-eigenaars

Dit keer wèl naar een Orthomanuele dierenarts

Dit keer wèl naar een Orthomanuele dierenartsXerkie Griffon Bruxellois, klein maar stoer! September 2016

Dit is Xerkie 10 jr, een sportieve Griffon Bruxellois, die na een Hernia en behandeling bij Uri Vecht weer kan rennen.
Ik herkende het die ochtend 14 augustus 2016 onmiddellijk en wist dat het goed mis was richting Hernia. Xerkie kon opeens niet meer omhoog komen en toen hij het op mijn verzoek deed, zakte hij door zijn achterhand met zwalkende pootjes. Ik herkende het omdat mijn andere hond Lájos (11 jr) dezelfde verschijnselen in het voorjaar had gehad. Mijn besluit stond vast. Dit keer wilde ik wèl naar een Orthomanuele dierenarts.

Hier was wel wat aan vooraf gegaan. Mijn Puli Lájos was in februari ook getroffen door een Hernia. Toen ben ik door mijn dierenarts dringend tegengehouden om vooral ‘niets te verpesten’ door een manuele behandeling maar uitsluitend 8 weken benchrust te houden. Met dit advies werd ik naar huis gestuurd. Loyaal als ik ben en veronzekerd door zijn stellige houding, zei ik de afspraak bij Dr Vecht af en luisterde naar mijn dierenarts. Ik heb geen enkel advies gekregen over hoe hij kon revalideren, als alleen de boodschap, rustig aan weer stukjes gaan lopen na die 8 weken. Maanden heeft Lájos gerevalideerd en toch was hij niet meer de oude.

Bij Xerkie was de diagnose Hernia (IVDD Th3-L3 Griffith graad III gecompliceerd door Schif Sherrington fenomeen). Dr Vecht zette door manipulatie de wervels recht en het leek wel alsof mijn hondje ontspande. Ervoor had hij heftig gehijgd en was volledig verspant. Erna voelde hij al minder gespannen en kon hij op zijn poten staan en stapjes lopen. Op advies had ik een sjawl gemaakt om zijn achterhand te ondersteunen, maar meneer liep als een kieviet door de tuin, bijna niet bij te houden. Ik vond het prettig dat Uri Vecht ook aandacht besteedde aan hoe ik mijn hond verder kon helpen met massage, stretching en ondersteuning bij tillen. Na een week telefonisch overleg, mocht hij 4 x per dag plasje in mijn grote tuin doen en daarbij zelfstandig lopen. Het ging eigenlijk razendsnel weer goed met Xerkie! Na 2 weken groen licht om te gaan revalideren en dit ging zo goed dat we de opbouw zelfs wat hebben versneld. Nu na een maand lijkt het alsof hij nooit wat heeft gemankeerd.
Zelfs Uri Vecht heeft zo’n snelle genezing nog niet eerder gezien maar wel heel fijn.

Dit is wel het moeilijkste gedeelte van zijn revalidatie want ogenschijnlijk lijkt hij genezen maar ik moet hem toch ontzien! Tenslotte heeft het tijd nodig om te genezen.

 

hernia-hond-orthomanuele-dierenartsNu nog even over Lájos. Ook hier is een succes te melden. Ik nam hem 2 weken terug mee op controle van Xerkie. Dr Vecht vond ook hier nog een wervel scheef staan (verdacht op LS -lumbo sacrale stenose lichte vorm) en heeft deze ter plekke rechtgezet. Lájos schudde zich eens flink en toen zag ik hem ’s-avonds iets doen wat hij al die maanden niet deed. Meneer sprong weer om zijn as heen!!! Het is een hele lichtvoetige en vrolijke hond die normaal door het leven huppelt maar dit sinds de hernia al maanden niet meer gedaan had. Ook op de hei (wandelingen) had hij problemen en wilde niet meer dat een hond aan zijn achterhand snuffelde. Ik dacht nog dat dit kwam omdat hij de pijn ‘onthouden’ had en ik hem weer vertrouwen moest aanleren dat het over was. O jee, wat kan een leek er toch naast zitten! Hij had namelijk gewoon ècht pijn, wat een verdriet! De volgende ochtend stormde hij vol enthousiasme op een groepje honden af en ik hield mijn adem in want dacht dat dit wel weer eens flink gesnauw kon opleveren. Tot mijn verbazing zag ik een vrolijk springende bijna lachende hond met kwispelende staart zich ontspannen in een groep honden bewegen, geweldig, ik had mijn pretgozer Lájos weer terug!!!

 

Moraal van het verhaal: laat je niet van de wijs brengen door reguliere dierenartsen maar volg je eigen spoor!
Ik heb een wezenlijk verschil in resultaten kunnen waarnemen in een zgn. traditionele en alternatieve behandeling.
De aandacht voor preventie en adviezen en belangstelling door controles (zowel telefonisch als fysiek in de praktijk) zijn een welkome aanvulling op de behandeling. Uri Vecht geeft je als eigenaar adviezen en huiswerk mee en je hebt hierdoor de mogelijkheid om thuis ook zelf bij te dragen aan het genezingsproces van je hond.

Dankjewel Dr Uri Vecht voor deze samenwerking, betrokkenheid en professionele aanpak!!!

En ja. . . ik heb het plan om mijn Cesky Terriër te laten onderzoeken, want preventie is ook een ding. De oude man (12 jr) loopt de laatste tijd opmerkelijk langzamer en het zou best kunnen dat er door ouderdom wat scheef staat. Ook hier kan orthomanuele therapie voor de oudere hond de levenskwaliteit verbeteren en deze kans wil ik mijn hond niet onthouden. Omdat de tarieven redelijk zijn vind ik dit ook zeker goed te doen.

Familie Smit-Enge, Laren NH
september 2016

Afspraak

Alleen van toepassing in noodgevallen en bij waarneming voor orthomanueel dierenarts Mevrouw drs. Jacha Heukels

Locatie:
Valkenhof 18
3853 BR in Ermelo
T. 0341-551741

Nieuws

artikel-onze-hond-hernia-teckel