logo

ervaringen-van-eigenaars

Acute hernia bij teckel Dex

Acute hernia bij teckel Dex. Februari 2017

Hier zie je Dex een teckeltje van drie en een half jaar een heel energiek en vrolijke hond. Deze foto van Dex is genomen kort na de eerste controle, 13 dagen nadat Dex zijn hernia kreeg en die hem van achteren volledig verlamd had. Intussen hebben we heel wat meegemaakt.

Drie weken geleden was Dex `s morgens een beetje lusteloos, sjokte wat voort en had nergens zin in. Kon zijn door de omschakeling van het weer dachten wij. Hij had daar wel vaker last van. Maar `s avonds was het helemaal mis: hij sleepte met zijn achterpootjes en ik had gelijk door: “Dit is foute boel.”

Gelijk actie ondernomen en naar een weekend dierenarts gegaan en die vertelde dat het er niet best uit zag met Dex. Hij had een acute hernia….Dex zou een operatie moeten onder gaan en dan was het nog de vraag of hij er niet alsnog verlamd uit zou komen. Dex moest dan binnen 24 uur naar Wageningen. Nou daar zouden wij voor gaan! Maar na 2uur wachten konden wij met niks huiswaarts. Pas de volgende dag konden we voor een MRI terecht in Dordrecht en daarna naar Wageningen voor operatie. Nou dat voelde niet goed, hoezo spoed! Daar zit je dan met je hond die alleen nog maar met zijn voorpoten kan lopen…

Terwijl we bij de dierenarts in Etten Leur aan het wachten waren, zochten we we op het internet via Google naar een andere manier van behandelen. Zo kwamen wij op de site van orthomanuele therapie. We vroegen aan de dierenarts daar wat hij ervan vond. Nou die was daar geen voorstander van. Want “Iedereen kon dat wel uitvoeren”. Hij vond dat als we Dex niet lieten opereren we hem dan maar moesten laten inslapen….

Dat deden we niet! Na alles goed gelezen te hebben heb ik op zondag ochtend dr Vecht gebeld en hem de situatie uitgelegd.

Gelukkig konden we diezelfde zondag nog langs komen in Ermelo. Dr Vecht heeft Dex onderzocht en hij bleek een hernia graad 4 te hebben. Dat betekent dat Dex behalve dat hij niet meer kon lopen ook de controle over het plassen kwijt was. Omdat hij al zo lang niet geplast had – hij kon dat niet meer – moest met een katheter zijn urineblaas geleegd. Zijn blaas was overvol. Dat was dus wel heel nodig. Bovendien was de urine nog troebel ook, door een blaasontsteking. Daarna heeft dr Vecht een ruggenwervel die niet goed stond werd weer terug op zijn plaats gezet.

Met verschillende medicijnen gingen wij weer huiswaarts. Thuis moest er ook geoefend worden en verder moest veel rusten. We rekenden dat het wel drie dagen zou duren voor hij weer uit zichzelf ging plassen. En pas later weer zou gaan lopen, als alles meezat…

Maar wat gebeurt! Dex ging de volgende dag al uit zichzelf plassen! Ik heb die maandag nog één keer zijn blaas leeg gedrukt, maar s’ avond plaste hij al weer zelfstandig. Nog mooier en wat niemand voor mogelijk hield is dat Dex de derde dag zijn bench uit wandelde (!) Eerst nog wel wat wankel, maar toch, hij stond weer op zijn pootjes! Wat waren wij ontzettend blij!!

Iedere dag ging het een beetje beter. Na 2 weken waren we terug op controle bij dr Vecht. Die was heel tevreden. Dex liep weer alsof er niks gebeurd was! Oefeningen en instructie meegekregen. Als alles goed blijf gaan hoeven we pas in mei terug te komen voor controle.

Wat zijn wij blij dat wij terecht konden bij dr. Vecht. Door hem hebben wij alle vertrouwen dat het met Dex voor 99 procent goed komt, en dat wij nog heel lang van hem kunnen genieten. Wat een aanrader!

Rian Demmers en Dex

Afspraak

Alleen van toepassing in noodgevallen en bij waarneming voor orthomanueel dierenarts Mevrouw drs. Jacha Heukels

Locatie:
Valkenhof 18
3853 BR in Ermelo
T. 0341-551741

Nieuws

artikel-onze-hond-hernia-teckel